اگر به فکر کاشت ایمپلنت دندان هستید، باید از یک خطر بالقوه سلامتی به نام “عفونت ایمپلنت” آگاه باشید. پری ایمپلنتیت التهاب عفونی بافت نرم و سخت اطراف ایمپلنت دندانی است و خطرات طولانی مدت آن قابل توجه است. در صورت انقباض و عدم مراقبت سریع و صحیح، پری ایمپلنتیت میتواند به یک مشکل جدی و گران برای سلامت تبدیل شود.
پری ایمپلنتیت یا عفونت ایمپلنت چیست؟
پری ایمپلنتیت عفونتی است که به لثه، استخوان و سایر بافتهای اطراف ایمپلنت دندان آسیب میرساند. بسیار شبیه بیماری لثه است. شدت آن میتواند از التهاب جزئی لثه تا تخریب شدید دندانها و فک متغیر باشد. اگر درمان نشود، اغلب منجر به از دست دادن ایمپلنتهای دندانی توسط بیماران و ایجاد سایر مشکلات جدی دندانی میشود.
چگونه از عفونت ایمپلنت دندان جلوگیری کنیم؟
شایعترین علائم عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
- درد و مشکل در جویدن
- تب، قرمزی و تورم
- مزه بد دائمی در دهان
- خونریزی یا نشت چرک
- ایمپلنت سست
چگونه میتوان خطر عفونت ایمپلنت را کاهش داد؟
- بهداشت دهان و دندان خوب
- به طور منظم آبکشی کنید
- از سیگار کشیدن خودداری کنید
- از خوردن غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند پرهیز کنید
با مشاهده علائم عفونت ایمپلنت دندان در دهان چه باید کرد؟
ایمپلنت دندان یک روش نسبتاً رایج دندانپزشکی، ایمپلنتهای دندانی هستند و عمدتاً بدون مشکل انجام میشوند. با این حال، عوارض نادری مانند هر روشی ممکن است. مراقبت کافی پس از کاشت، کلید پیشگیری از عفونت و حصول اطمینان از موفقیت آمیز بودن عمل است.
در اینجا چند پاسخ به سؤالات متداول در مورد عفونت ایمپلنت دندان ارائه شده است.
ایمپلنتهای دندانی چگونه انجام میشوند؟
ایمپلنت دندان به جایگزینی دائمی دندان از دست رفته کمک میکند. یک ساختار کوچک پیچ مانند ابتدا توسط دندانپزشک در استخوان فک نصب میشود و ریشه دندان جدید را تشکیل میدهد.
افرادی که تحلیل استخوان شدید در فک خود داشتهاند ممکن است قبل از آن نیاز به پیوند استخوان داشته باشند. این رشد مجدد استخوان توسط ایمپلنت تحریک میشود و دندان جدید را پایدارتر میکند. در زمان بهبودی دندان، دندانپزشک قسمت بالایی ایمپلنت را میچسباند و روکش دندان بر روی ایمپلنت نصب میشود که هم ظاهر طبیعی دارد و هم استحکام بیشتری دارد.
عفونت لثه در ایمپلنت
هنگامی که ناحیه اطراف محل ایمپلنت ملتهب میشود، به آن عفونت دندان میگویند. دو نوع عمده عفونت دندان وجود دارد:
عفونت لثه در ایمپلنت موکوزیت: معمولاً به دلیل بهداشت نامناسب دهان ایجاد میشود. پلاکی بین ایمپلنت و تاج پروتز تشکیل میشود و التهاب بافت نرم اطراف ایمپلنت بدون از دست دادن استخوان اضافی وجود دارد.
عفونت لثه در ایمپلنت پری ایمپلنتیت: معمولاً در نتیجه موکوزیت دور ایمپلنت درمان نشده، یک وضعیت التهابی مخرب جدیتری در بافتهای نرم و سخت اطراف ایمپلنتهای دندانی است که ناحیه بزرگی از استخوان را که ریشه دندان مصنوعی را میپوشاند، تحت تأثیر قرار میدهد.
عفونت لثه در ایمپلنت نوع موکوزیت مشکلی در بافت نرم اطراف کاشت است. در نتیجه این بیماری که با تجمع باکتریها رخ میدهد. قرمزی، تورم و خونریزی دیده میشود. عوامل زیادی وجود دارد که باعث موکوزیت میشود. از جمله؛ سیگار کشیدن و بهداشت دهان و دندان تشکیل پلاک یا برخی از بیماریها است. در عین حال، برنامههای کاشت با مواد با کیفیت پایین یا نادرست میتوانند منجر به بروز بیماری شوند. اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، میتوان بدون نیاز به عمل جراحی تحت درمان قرار گرفت.
چگونه میتوان عفونت لثه در ایمپلنت نوع موکوزیت را درمان کرد؟
درمان موکوزیت با روشهای مختلف طبق تصمیم پزشک شما انجام میشود. هدف اصلی این درمان، حذف پلاکها، بدن دندانپزشکی و باکتریهایی است که باعث بیماری میشوند. علاوه بر این، کاربردهای لیزر برخی از روشهای مورد استفاده در درمان فوتو دینامیکی هستند. همچنین میتوان با آنتیبیوتیکها و دهانشویههایی مانند کلرهگزیدین با آنتیبیوتیکها و دهانشویهها درمان را انجام داد.
در صورت عدم درمان، موکوزیت ایمپلنت به پری ایمپلنتیت تبدیل میشود. در این حالت، عفونتها و باکتریها به استخوان میروند که به ایمپلنت اجازه نمیدهد تا ثابت بماند و منجر به ذوبشدن استخوان میشود. این بیماری با علائمی مانند کاشت شروع به لرزش و تشکیل آبسه آشکار میشود. دندانپزشک شما با استفاده از تکنیکهای تصویربرداری دندانپزشکی، وجود تشکیل پری ایمپلنتیت را تشخیص میدهد. در درمان، حذف باکتریهایی که باعث ایجاد بیماری در لثه و استخوان اطراف کاشت میشوند انجام میشود. درمان همچنین توسط برنامههای لیزر پشتیبانی میشود. در صورت لزوم توسط پزشک، پیوند استخوان نیز میتواند در مناطقی که تحلیل استخوان وجود دارد، اعمال شود.
شایعترین علائم عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
هر عمل جراحی مدتی طول میکشد تا بهبود یابد و ناحیه را در معرض باکتری قرار دهد و آسیب پذیر شود. با این حال، خطر عفونت پس از جراحی ایمپلنت دندان نسبتاً کم است و اگر بیمار سریع عمل کند و بلافاصله پس از ایجاد علائم هشداردهنده به دندانپزشک مراجعه کند، درمان آن بسیار آسان است.
علائم عفونت ایمپلنت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درد و مشکل در جویدن:
مقداری درد پس از هر روش دندانپزشکی تهاجمی طبیعی است، اما باید با نسخه یا مسکن بدون نسخه قابل کنترل باشد.
با این حال، اگر درد افزایش یابد یا به حدی گسترش یابد که در صحبت کردن و جویدن اختلال ایجاد کند، ممکن است نشانه عفونت باشد.
تب، قرمزی و تورم:
مشابه درد، کمی تورم در اطراف ناحیه جراحی پس از کاشت ایمپلنت نیز طبیعی است.
با این حال، نباید بیشتر از چند روز طول بکشد. تشدید تورم و قرمزی، به ویژه همراه با تب، میتواند نشانه عفونت باشد.
مزه بد دائمی در دهان:
تجمع باکتریها و مواد زائد بد عامل اصلی عفونت ایمپلنت دندان است.
اگر این باکتریها در لثهها بمانند معمولاً با طعم بد وحشتناک مداوم در دهان و در برخی موارد بوی بد دائمی همراه است.
خونریزی یا نشت چرک:
عفونت همچنین ممکن است باعث نشت خون و چرک به داخل دهان شود. عفونت میتواند باعث خونریزی مداوم شود که ممکن است پس از چند روز افزایش یابد.
ایمپلنت شل:
از آنجایی که ایمپلنتهای دندانی مستقیماً روی استخوان فک پیچ میشوند تا از شل شدن آنها جلوگیری کنند، باید تا پایان عمر ثابت بمانند. ایمپلنت لق یا لرزان نشانه این است که مشکلی در آن وجود دارد و ممکن است به روش دیگری برای رفع آن نیاز باشد.
علل عفونت اطراف ایمپلنتهای دندانی چیست؟
علل عفونت ایمپلنت دندان معمولاً عبارتاند از:
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- سیگار کشیدن
- یک واکنش آلرژیک ناشی از ایمپلنت
- مشکلات سلامتی مزمن مانند دیابت
- سیستم ایمنی ضعیف
- ساییدن یا فشردن دندانها
- تحلیل شدید استخوان
همه علائم عفونت ایمپلنت دندان به طور معمول با مراقبتهای مناسب پس از جراحی ایمپلنت قابل اجتناب هستند. بسیار مهم است که دستورالعملهای مراقبتهای بعد از دندانپزشک خود را به دقت دنبال کنید.
یکی از عوامل اصلی کمک کننده به تجربه ایمپلنت دندانی، مشاوره با یک دندانپزشک معتبر و ماهر با تجربه گسترده ایمپلنت دندان برای این روش است. با این حال، خبر خوب این است که خطر عفونت ایمپلنت دندانی بسیار کم است، به خصوص اگر فرد به رژیم مراقبتی مناسب بعد از عمل جراحی پایبند باشد. این شامل:
بهداشت دهان و دندان خوب
- یک روال بهداشتی منظم و بهینه میتواند در جلوگیری از بروز عفونت بعد از جراحی ایمپلنت دندان کمک زیادی کند.
- مسواک زدن ملایم دو بار در روز به جلوگیری از تجمع باکتریهای عامل عفونت کمک میکند.
- علاوه بر مسواک زدن، نخ دندان کشیدن نیز بسیار مهم است، زیرا به حذف ذرات غذایی که با مسواک به آنها دسترسی ندارد کمک میکند.
- بهداشت دهان و دندان قوی کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که لثهها و دندانها دارای محیطی هستند که برای رشد ایمپلنتها مناسب است.
به طور منظم غرغره کنید
شستشوی منظم یکی از مهمترین جنبههای درمان ایمپلنت دندان است. شستشو به کنترل تجمع باکتریها کمک میکند و متعاقباً خطر عفونت را کاهش میدهد. بیماران باید یک یا دو بار در روز دهان را با دهانشویه مورد تأیید دندانپزشک یا محلول آب نمک شستشو دهند.
از سیگار کشیدن خودداری کنید
سیگار میتواند باکتریهای زیادی را وارد دهان کند و همچنین ظرفیت بدن برای بهبودی مناسب را به خطر میاندازد. این یکی از بدترین کارهایی است که یک بیمار میتواند پس از جراحی روی ایمپلنت انجام دهد. به بیماران توصیه میشود قبل و بعد از عمل از استعمال دخانیات خودداری کنند.
از خوردن غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند پرهیز کنید
- شکر در هر زمان برای لثهها خوب نیست، اما به خصوص زمانی که لثهها در حال بهبود هستند، میتواند به آنها آسیب برساند.
- بیماران باید از خوردن غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی قند زیادی هستند، در طول بهبود ایمپلنتهای دندانی کاملاً خودداری کنند.
- ذرات قند بسیار کوچک هستند و میتوانند در شکافهای ریز دهان از جمله در محل جراحی پنهان شوند و میتوانند منجر به تجمع بیش از حد باکتری شوند.
- علاوه بر تمام این اقدامات، بیماران باید برای چند روز فعالیت بدنی خود را کاهش دهند و آنتیبیوتیکها و داروهای تجویز شده را به درستی مصرف کنند تا از بهبودی مطلوب ایمپلنتها اطمینان حاصل شود.
با مشاهده علائم عفونت لثه در ایمپلنت دندان چه باید کرد؟
زمان برای حفظ ایمپلنت دندان بسیار مهم است. نادیده گرفتن مشکل نه تنها اوضاع را بدتر میکند بلکه خطر گسترش عفونت به بدن را نیز افزایش میدهد.
با مشاهده هر یک از علائم قرمز فوقالذکر باید فوراً با دندانپزشک تماس بگیرید.
ایمپلنت دندان میتواند مادامالعمر دوام بیاورد، اما تنها در صورتی که فرایند اولیه موفقیت آمیز باشد. بهداشت نامناسب دندان و رعایت نکردن دستورالعملهای مراقبتهای بعدی میتواند منجر به مشکلات ایمپلنت دندان شود.
دندانپزشک ممکن است دستورالعملهای خاصی را برای بهبود مناسب ایمپلنتها ارائه دهد و رعایت آنها بسیار مهم است.
همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که اگر عفونت لثه در ایمپلنت اتفاق بیفتد، به خودی خود از بین نمیرود و در صورت عدم درمان به موقع ممکن است منجر به آسیب جدی به دهان شود.
بنابراین، اگر فکر میکنید ایمپلنت شما عفونی شده است بسیار مهم است که بلافاصله با جراح دندان تماس بگیرید. در، ما راهحلهای بهینه ایمپلنت دندانی را ارائه میدهیم و مطمئن میشویم که بیماران به درستی در مورد نحوه جلوگیری از هرگونه عفونت راهنمایی میشوند.